1053 Budapest, Veres Pálné u. 7. III. em. 2.

A fogágybetegség (parodontitis) -közismertebb nevén fogínysorvadás–, a fogat körülvevő szövetek bakteriális gyulladása, mely napjainkra már népbetegséggé vált. A parodontitist az öröklődő, genetikai tényezők mellett a szájüreg baktériumflórájában bizonyos agresszív kórokozó fajok felszaporodása okozza. Ezek forrása a lerakódó lepedék, valamint a plakk eltávolítását megnehezítő, elálló tömés- és koronaszélek.
Kezdetben a gyulladás kizárólag az íny szövetére lokalizálódik. Ekkor beszélünk ínygyulladásról
(gingivitisről), melynek jellemző tünetei közé tartozik a vörös, duzzadt, vérző íny, valamint a rossz lehelet.
Amennyiben a diagnosztizálása és kezelése nem történik meg időben, akkor a folyamat súlyosbodik, és a gyulladás átterjed a fogakat rögzítő csontra illetve rostrendszerre. Ekkor a fog felszíne és az íny között létrejön egy patológiás rés, melyet parodontális tasaknak nevezünk. A kialakult tasakok idővel mélyülnek, majd amikor a fogak tartószerkezete annyira meggyengül, hogy nem képesek elviselni a rágóerőt akkor elvándorolnak eredeti helyükről és mozogni kezdenek.
A fogágybetegség kialakulásában, súlyosbodásában számos tényező szerepet játszhat. Ide tartozik a genetikai hajlam mellett a dohányzás, a nem megfelelő szájhigiénia, egyes gyógyszerek, illetve a hormonális változások.
A fogágybetegség mielőbbi szakszerű kezeléssel megállítható, de a gyulladás okozta károsodás már nem minden esetben visszafordítható.
A fent részletezett okok miatt nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés, rendszeres kontroll és a
megfelelő szájhigiénia jelentőségét.
A teljes körű parodontológiai kezelés az íny feletti fogkövek, lepedék eltávolításával kezdődik ultrahangos eszközökkel. Ezt követi az íny alatti területek „mélytisztítása”, más néven: zárt kürett.
Helyi érzéstelenítésben speciális kézi, illetve gépi eszközökkel történik az íny alatti fogkő eltávolítása, a gyökérfelszínek lesimítása. Ezután általában egy 2-3 hónapos időszak következik.
Amennyiben a fogak körül kialakult parodontális szövetpusztulás előrehaladott, a tasaktisztítás után sem szűnik meg a gyulladás, és a fogak nem stabilizálódnak, műtéti beavatkozásra lehet szükség.
Rendelőnkben többféle parodontális műtétet végzünk, a legkorszerűbb csontpótló, regeneratív
anyagok felhasználásával.