1053 Budapest, Veres Pálné u. 7. III. em. 2.

Abban az esetben, ha egy fog tovább már nem menthető, fogeltávolítás után implantátum behelyezésre kerülhet sor.

Implantáció előtt fontos az alapos diagnosztika, mely során elemezzük a csontszövet és lágyrészek viszonyait, szükség esetén pedig helyreállító műtéti beavatkozásokat végzünk. Rendelőnkben CBCT készülék és digitális röntgenkészülékek biztosítják a teljeskörű diagnosztikát. A helyreállító műtétek két fő indikációja egyrészt a fogeltávolítás után fogat körülvevő szövetek leépülése, másrészt a fogat körülvevő gyulladás (sok esetben előrehaladott fogágybetegség) következtében kialakuló hiány a megfelelő mennyiségű egészséges szövetekből. Ritkább esetben előfordulhat trauma (baleset, ütés) okán fellépő csonthiány.

Rendelőnkben többféle implantációs rendszerrel dolgozunk. Minden Páciensnél, minden esetben egyedileg mérlegeljük a típus kiválasztását, a döntésbe bevonva a Pácienst is.
Diagnosztika után az előzetesen készített CBCT felvétel, valamint digitális scan alapján pontosan megtervezzük az implantátum pozícióját a csontban és sebészi fúrósablont készítünk. Ennek előnye egyrészt, hogy az implantátum pontosan oda kerül behelyezésre, ahol a későbbi fogpótlás szempontjából a legideálisabb, másrészt a műtét jelentősen lerövidül és biztonságosabbá válik.
Implantátum behelyezése után a gyógyulási idő következik. Általános érvényű, hogy felső állcsontba kerülő implantátumoknál 6 hónap, alsó állcsontba kerülő implantátumoknál 4 hónap a teljes gyógyulási idő, ami alatt az implantátumok teljesen integrálódnak a csontban. Ezalatt nem szabad őket megterhelni. Ritka esetben, egyéni mérlegelés során és implantátum típustól függően előfordulhat, hogy valamivel korábban meg lehet terhelni az implantátumokat.
A rendszeres kontrollok, megfelelő szájhigiéne ebben az időszakban is fontos részét képezik a kezelésnek.
Nagyon ritka esetekben előfordulhat, hogy az anatómiai viszonyok olyannyira kedvezőek, hogy fogeltávolítást követően azonnal behelyezésre kerülhet az implantátum. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez sok esetben rizikós lehet és a későbbi hosszútávú stabilitást veszélyezteti.
Attól függően, hogy egy- vagy kétfázisú implantátum került behelyezésre (íny felett vagy íny alatt gyógyuló implantátum), szükség lehet implantátum felszabadításra, mely során az íny alatt gyógyuló implantátumot felnyitjuk, hogy a továbbiakban hozzáférhessünk a fogpótlás készítése során.
Amennyiben kevés az implantátumot körülvevő feszes íny, ebben a fázisban szükségessé válhat ínyplasztika. Fontos, hogy a fogpótlás csak akkor kerüljön az implantátumra, amikor az implantátumot körülvevő egészséges csontszövet és íny megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll.
Ez biztosítja a továbbiakban az implantátum védekezőképességét fertőzésekkel szemben.
Egyes esetekben ideiglenes fogpótlást készítünk először, hogy az implantátum körüli lágyrészt formázni tudjuk, ezáltal törekedve a legoptimálisabb esztétikára.
A végleges fogpótlás elkészítése után fontos a további folyamatos kontroll, mely során monitorozzuk a megfelelő szájhigiénét, valamint azt, hogyan változnak az implantátum körüli szövetek.
Mivel az implantátumok idegentestek, sok esetben fogékonyabbak fertőzésekkel szemben, mint a saját fogak. Emiatt kiemelten fontos, hogy a fenntartó kezelések és kontrollok során a rendszeres professzionális szájhigiénés kezelések mellett bizonyos időközönként röntgen felvétel készüljön.