1053 Budapest, Veres Pálné u. 7. III. em. 2.
  • Parodontológia

A fogágybetegség (parodontitis) -közismertebb nevén fogínysorvadás–, a fogat körülvevő szövetek bakteriális gyulladása, mely napjainkra már népbetegséggé vált. A parodontitist az öröklődő, genetikai tényezők mellett a szájüreg baktériumflórájában bizonyos agresszív kórokozó fajok felszaporodása okozza. Ezek forrása a lerakódó lepedék, valamint a plakk eltávolítását megnehezítő, elálló tömés- és koronaszélek.
Kezdetben a gyulladás kizárólag az íny szövetére lokalizálódik. Ekkor beszélünk ínygyulladásról
(gingivitisről), melynek jellemző tünetei közé tartozik a vörös, duzzadt, vérző íny, valamint a rossz lehelet.
Amennyiben a diagnosztizálása és kezelése nem történik meg időben, akkor a folyamat súlyosbodik, és a gyulladás átterjed a fogakat rögzítő csontra illetve rostrendszerre. Ekkor a fog felszíne és az íny között létrejön egy patológiás rés, melyet parodontális tasaknak nevezünk. A kialakult tasakok idővel mélyülnek, majd amikor a fogak tartószerkezete annyira meggyengül, hogy nem képesek elviselni a rágóerőt akkor elvándorolnak eredeti helyükről és mozogni kezdenek.
A fogágybetegség kialakulásában, súlyosbodásában számos tényező szerepet játszhat. Ide tartozik a genetikai hajlam mellett a dohányzás, a nem megfelelő szájhigiénia, egyes gyógyszerek, illetve a hormonális változások.
A fogágybetegség mielőbbi szakszerű kezeléssel megállítható, de a gyulladás okozta károsodás már nem minden esetben visszafordítható.
A fent részletezett okok miatt nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés, rendszeres kontroll és a
megfelelő szájhigiénia jelentőségét.
A teljes körű parodontológiai kezelés az íny feletti fogkövek, lepedék eltávolításával kezdődik ultrahangos eszközökkel. Ezt követi az íny alatti területek „mélytisztítása”, más néven: zárt kürett.
Helyi érzéstelenítésben speciális kézi, illetve gépi eszközökkel történik az íny alatti fogkő eltávolítása, a gyökérfelszínek lesimítása. Ezután általában egy 2-3 hónapos időszak következik.
Amennyiben a fogak körül kialakult parodontális szövetpusztulás előrehaladott, a tasaktisztítás után sem szűnik meg a gyulladás, és a fogak nem stabilizálódnak, műtéti beavatkozásra lehet szükség.
Rendelőnkben többféle parodontális műtétet végzünk, a legkorszerűbb csontpótló, regeneratív
anyagok felhasználásával.

  • Implantológia

Abban az esetben, ha egy fog tovább már nem menthető, fogeltávolítás után implantátum behelyezésre kerülhet sor.
Implantáció előtt fontos az alapos diagnosztika, mely során elemezzük a csontszövet és lágyrészek viszonyait, szükség esetén pedig helyreállító műtéti beavatkozásokat végzünk. Rendelőnkben CBCT készülék és digitális röntgenkészülékek biztosítják a teljeskörű diagnosztikát. A helyreállító műtétek két fő indikációja egyrészt a fogeltávolítás után fogat körülvevő szövetek leépülése, másrészt a fogat körülvevő gyulladás (sok esetben előrehaladott fogágybetegség) következtében kialakuló hiány a megfelelő mennyiségű egészséges szövetekből. Ritkább esetben előfordulhat trauma (baleset, ütés) okán fellépő csonthiány.

Rendelőnkben többféle implantációs rendszerrel dolgozunk. Minden Páciensnél, minden esetben egyedileg mérlegeljük a típus kiválasztását, a döntésbe bevonva a Pácienst is.
Diagnosztika után az előzetesen készített CBCT felvétel, valamint digitális scan alapján pontosan megtervezzük az implantátum pozícióját a csontban és sebészi fúrósablont készítünk. Ennek előnye egyrészt, hogy az implantátum pontosan oda kerül behelyezésre, ahol a későbbi fogpótlás szempontjából a legideálisabb, másrészt a műtét jelentősen lerövidül és biztonságosabbá válik.
Implantátum behelyezése után a gyógyulási idő következik. Általános érvényű, hogy felső állcsontba kerülő implantátumoknál 6 hónap, alsó állcsontba kerülő implantátumoknál 4 hónap a teljes gyógyulási idő, ami alatt az implantátumok teljesen integrálódnak a csontban. Ezalatt nem szabad őket megterhelni. Ritka esetben, egyéni mérlegelés során és implantátum típustól függően előfordulhat, hogy valamivel korábban meg lehet terhelni az implantátumokat.
A rendszeres kontrollok, megfelelő szájhigiéne ebben az időszakban is fontos részét képezik a kezelésnek.
Nagyon ritka esetekben előfordulhat, hogy az anatómiai viszonyok olyannyira kedvezőek, hogy fogeltávolítást követően azonnal behelyezésre kerülhet az implantátum. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez sok esetben rizikós lehet és a későbbi hosszútávú stabilitást veszélyezteti.
Attól függően, hogy egy- vagy kétfázisú implantátum került behelyezésre (íny felett vagy íny alatt gyógyuló implantátum), szükség lehet implantátum felszabadításra, mely során az íny alatt gyógyuló implantátumot felnyitjuk, hogy a továbbiakban hozzáférhessünk a fogpótlás készítése során.
Amennyiben kevés az implantátumot körülvevő feszes íny, ebben a fázisban szükségessé válhat ínyplasztika. Fontos, hogy a fogpótlás csak akkor kerüljön az implantátumra, amikor az implantátumot körülvevő egészséges csontszövet és íny megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll.
Ez biztosítja a továbbiakban az implantátum védekezőképességét fertőzésekkel szemben.
Egyes esetekben ideiglenes fogpótlást készítünk először, hogy az implantátum körüli lágyrészt formázni tudjuk, ezáltal törekedve a legoptimálisabb esztétikára.
A végleges fogpótlás elkészítése után fontos a további folyamatos kontroll, mely során monitorozzuk a megfelelő szájhigiénét, valamint azt, hogyan változnak az implantátum körüli szövetek.
Mivel az implantátumok idegentestek, sok esetben fogékonyabbak fertőzésekkel szemben, mint a saját fogak. Emiatt kiemelten fontos, hogy a fenntartó kezelések és kontrollok során a rendszeres professzionális szájhigiénés kezelések mellett bizonyos időközönként röntgen felvétel készüljön.

  • Fogpótlás

A fogpótlás a fogászatnak az a területe, amelyben a nagyon destruált fogak vagy a hiányzó fogak kerülnek pótlásra.
Rendelőnkben a legkorszerűbb technikákat használjuk a fogpótlás kivitelezésében. A lenyomatvétel a kornak megfelelően szájüregi szkenneléssel történik, a szken, amit használunk az egyik legújabb, vezeték nélküli típus, mely nagyon pontos intraorális lemintázást tesz lehetővé. Bizonyos esetekben az analóg lenyomatvételi eljárást is alkalmazzuk, ezt mindig a kezelő orvos az adott eset szerint dönti el. A technikai laborok, akikkel együtt dolgozunk nagyon pontos és esztétikus munkákat készítenek és a fogpótlástani anyagok széles választéka áll rendelkezésükre, ezért a fogpótlás anyagának kiválasztásában a Páciens és az orvos együtt dönt és mindig Páciens számára a legmegfelelőbb anyagot választjuk ki, figyelembe véve a fogágy állapotát, a funkciót, az esztétikát, az esetlegesen fennálló parafunkciókat és a Páciens igényét.
A fogpótlás készülhet saját fogra és készülhet implantátumra is.
Sajátfog esetén két okból lehet szükség fogtechnikus által készített pótlásra:

1. A foganyag nagymértékben történő sérülése esetén, amely történhet fraktúra vagy szuvasodás miatt. A megmaradt ép foganyag mennyiségétől és elhelyezkedésétől függően készülhet a fogra betét (inlay, onlay, overlay) vagy korona. Ha a fog koronai része teljesen sérült, akkor gyökércsapos felépítményre lehet szükség, amelyre szintén korona kerül.

2. Foghiány esetén híddal lehet pótolni a hiányzó fogat, ilyenkor a hiány melletti két fogat lepreparáljuk és erre készül a pótlás. Ép szomszédos fogak esetén, akkor javasoljuk a híd készítését, amikor valamilyen okból kifolyólag nem lehet implantátumot behelyezni a hiány helyére, mivel a saját fogak lepreparálása viszonylag sok foganyag elvesztéssel járhat.

Implantátum esetén:

A rendelő szemlélete alapján a fő cél a saját fogak minél hosszabb ideig történő megtartása, ezért implantátum csak a legvégső esetben kerül behelyezésre. Sokszor redukált fogágy mellett is évekig funkcióképesek a fogak. Az implantátum gyakorlatilag a fogak gyökereit helyettesíti, a koronai részre hasonlóan a saját fogakhoz fogtechnikus által készített pótlásra van szükség. Ebben az esetben úgynevezett köztielemre kerül fel a végleges pótlás, ez a saját fog esetében a lepreparált csonknak felel meg. Egy implantátum esetén szóló korona, több, egymás melletti implantátum esetén híd készíthető.
A rendelő szemlélete alapján, főleg nagyobb kiterjedésű pótlások esetén először ideiglenes pótlásokkal látjuk el a Pácienseket, melynek során a megfelelő harapást és esztétikát beállítjuk, majd rövid idő elteltével, ha a Páciens megszokta és elégedett, a temporomandibuláris ízület panaszmentes (a pótlás kényelmes), akkor az ideiglenes alapján készítjük el a végleges fogpótlást.

  • Konzerváló fogászat

Rendelőnk profiljából adódóan küldetésünk a fogak megtartása, illetve az egészséges fogazati státusz elérése és fenntartása. A fogászat minden részterületén ez az elhivatottság jellemző rendelőnk orvosaira, így a konzerváló fogászatban is ezt a legmagasabb szinteken képviseljük. Félévente–évente ajánlott mindenki számára egy rutin szájüregi vizsgálat, ahol fény derülhet a fogak szöveti elváltozásaira. Esetlegesen egy kezdeti stádiumban, szoros kontroll mellett az időben észrevett problémákat sokkal kevesebb foganyagveszteséggel tudjuk orvosolni és a kezelési idő is lecsökkenhet. A fogakkal kapcsolatban gyakori probléma a fogszuvasodásból származó fogérzékenység, fogfájás, egy régi tömés széli zárása már nem megfelelő emiatt cserére szorul, esetleg egy letört fogrész okoz gondot a mindennapokban.
A kezelések érzéstelenítésben történnek, harmonikus és nyugodt körülmények közt, amit megelőz egy részletes konzultáció, röntgenfelvétel készítés és szükség esetén CT felvétel is. A rendelőnkben felhasznált kompozit tömőanyagok magas színvonalúak (Tokuyama, 3M), továbbá a biomimetikus szemléletnek és az új generációs tömőanyagoknak köszönhetően egészen magas szintre emeljük a fogak ellátását a mindennapi gyakorlatban. Nagy foganyag hiány, vagy gyökérkezelt fogak esetében szükség lehet technikusok által készített betétekre (onlay, overlay), amelyeket véglegesen ragasztunk az adott fogakba. A kezelések általában egy ülésben történnek és gyorsak, ha tömésre van szükség, betét esetében minimum két alkalomra szükségünk.
Orvosaink a folyamatos továbbképzéseknek köszönhetően tudományos bizonyításon alapuló fogászati ellátást gyakorolnak a hétköznapokban, amellyel célunk Pácienseink számára a legjobb terápia biztosítása.

  • Endodontia (Gyökérkezelés)

Amennyiben egy fogban lévő mély szuvasodás eléri a fogbélnek nevezett, a fogat ellátó ér-és idegképleteket tartalmazó, a fog belsejében lévő területet, az fájdalmasan begyulladhat, majd elveszíti vitalitását.
Mivel minden egyes fog érték a Páciens számára, fontosnak tartjuk ezen elhalt fogak gyökérkezeléssel való megmentését. A gyökérkezelés folyamata a fogbél és a gyökércsatornák kitisztításából és fertőtlenítéséből áll, ezt követi egy pontos gyökértömés behelyezése a gyökércsatornákba. Rendelőnkben a gyökérkezelések fájdalommentes, legnagyobb precizitással történő elvégzését tartjuk szem előtt, rutinszerűen végzünk operációs mikroszkóp nagyítása alatt gyökérkezeléseket, így Pácienseink a legmagasabb szintű ellátásban tudnak részesülni. Egy vitalitását vesztett elhalt fog, vagy egy nem megfelelően kivitelezett gyökértöméssel rendelkező fog, amely körül radiológiailag (röntgenfelvételen) látható krónikus gyulladásos folyamat alakult ki, fogászati gócként viselkedhet a szervezetben, test szerte panaszokat okozva. Fontosnak tartjuk ezen fogászati gócok eliminálását, hiszen szemléletünk egyik alappillére hogy a teljes képet nézve, az általános egészségügyi hatásokat is figyelembe véve tervezzük meg a szükséges beavatkozásokat Pácienseink számára.

  • Esztétikai fogászat

Napjaink interdiszciplináris fogászati ​​világában a kezelés tervezésének pontosan meghatározott esztétikai célkitűzésekkel kell kezdődnie.
Ugyanakkor a funkcionális és biológiai alapelveket figyelembe véve a klinikusnak úgy kell a fogászat különböző tudományágait felhasználnia, hogy minden Páciens számára a legmagasabb szintű fogászati ​​ellátást nyújtsa.
A rendelőnkben ezeket a szempontokat figyelembe véve a korábban önálló fogszabályozást, parodontológiát és helyreállító fogászatot úgy igyekszünk ötvözni, hogy minél kisebb traumával, a lehető legjobb eredményeket érjük el.
A ma elérhető egyre korszerűbb anyagok felhasználásával, minél több saját foganyag megőrzésével tudunk már esztétikailag is kifejezetten jó eredményeket elérni.

  • Szájsebészet

Rendelőnkben minden esetben a saját fogak megőrzése az elsődleges célunk, ám vannak elkerülhetetlen helyzetek, amikor egy adott fog már nem megtartható, el kell távolítani. A szájsebészeti beavatkozások közé tartozik az egyszerű foghúzásoktól kezdve a műtéti bölcsességfog- eltávolításon keresztül a nagy kiterjedésű csontpótlásokig számos nagy precizitást igénylő beavatkozás. A körültekintő diagnosztikához és kezelési terv felállításához segítségünkre van többféle röntgen készülékünk, illetve 3D CBCT készülékünk is. Minden szájsebészeti beavatkozást fájdalommentesen, a Páciensre maximálisan odafigyelve végzünk. Az adott fogat teljesen atraumatikusan, a körülvevő szövetek épségét megőrizve távolítjuk el, hogy később szükség esetén akár egy fogászati implantátumnak is optimális lágy-és keményszöveti viszonyokat teremtsünk.
Rendelőnk a legmodernebb technológiákkal van felszerelve, a saját eltávolított fogakat fel tudjuk használni speciálisan átalakítva csontpótló anyagként (Bonmaker eljárás), továbbá a csontpótló műtétekhez rutinszerűen használunk saját vérből centrifugálással előállított, sebgyógyulást segítő és növekedési faktorokat tartalmazó fibrin készítményt (PRF technológia), mely nagyban csökkenteni tudja Pácienseink műtét utáni panaszait mindamellett, hogy elősegíti a terület optimális gyógyulását.
Fő szemléletünk a szájsebészet területén is a komplex, biológiai szemléletű, alapos, precíz és fájdalommentes ellátás, és hogy elősegítsük Pácienseink maximális megelégedettségét.

  • Prevenció

A mindennapi fogmosás során el nem távolított lepedékréteg idővel a nyálból kioldódó ásványi sók hatására fogkővé alakul. A fogkő érdes felszínén a baktériumok könnyebben meg tudnak tapadni, ezzel felgyorsul a lepedékképződés, és a lepedékben lévő baktériumok fogszuvasodást vagy fogínygyulladást okozhatnak. Ez utóbbi kezelés nélkül fogágybetegségbe (parodontitis) válthat át, mely jelentős csontveszteséghez vagy akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.
Éppen ezért a megfelelő szájhigiéne kialakítása a szájüreg egészségének fenntartásában a legfontosabb tényező, ezért minden fogászati kezelés alapja kell, hogy legyen. Rendelőnkben ebben a folyamatban fogorvosok és dentáhigiénikus kollégák is segítik a Pácienseinket. A professzionális szájhigiénés kezelés során ultrahangos és kézi eszközökkel megtisztítjuk a fogakat az íny feletti és az íny alatti fogkőtől. Az esetleges elszíneződéseket homokfúvó segítségével eltávolítjuk, a fogakat átpolírozzuk. Ezt követően a Páciens személyre szabott instrukciókat kap az otthoni, mindennapos szájápoláshoz. A néhány héttel későbbi visszarendelés során pedig lepedékfestést végzünk és ezzel láthatóvá tudjuk tenni a Páciens számára, hogy a fogápolási rutinja mennyit fejlődött, hol maradtak még nehezebben tisztítható területek és ezeket hogyan tudja megfelelően ápolni.
A fenti folyamatot érdemes minden nagyobb változás után (pl. fogszabályozás, nagyobb kiterjedésű fogpótlások, implantátumok behelyezése), illetve az életkor előrehaladtával megismételni, mert egy új anatómiai helyzet, egy új fogpótlás vagy éppen az ínykontúr korral való változása új fogmosási technikák és eszközök alkalmazását tehetik szükségessé.